Sporcu Beslenmesi

Sporcu Beslenmesi

Sporcu beslenmesi, spor yapanların sağlığın korunması, dayanıklılığın artması, konsantrasyon ve dikkat yeteneğinin iyi olması için önemlidir. Enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaşa, cinsiyete, ağırlığa, boya, yapılan spor dalına ve sıklığına göre farklılık gösterir. Sporcu beslenmesi ile temel hedef; sporcu sağlığının korunması ve performansının arttırılması olmalıdır. Yeterli ve iyi beslenen bir sporcunun kötü beslenen bir sporcuya göre performansının daha yüksek olduğu, büyüme ve gelişme eğrilerinin düzgün olduğu, vücut ağırlığının istenen sınırda olduğu ve konsantrasyonunun daha yüksek olduğu görülür.

Sporcu beslenmesi gerekli olan enerji ile yeteri kadar sıvı alımını içermelidir. Vücut egzersiz sırasında dinlenme anına göre daha fazla kalori harcar. Bu yüzden sporcuların enerji ve besin öğesi ihtiyaçları daha yüksektir. 

Genel olarak sporcuların diyeti; karbonhidrattan zengin, protein değerinden normal, yağ içeriğinden ise normalin biraz altında olmalıdır. Sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha fazla olduğundan içilen su miktarı arttırılmalıdır. Genel olarak tanımlamak gerekirse sporcuların günlük kalori ihtiyaçları ortalama 2000-5000 kalori arasında olabilir. Her sporcunun alması gereken kalori gereksinimi farklılık gösterir.

Sporcunun kas geliştirmesi ve fazla olan yağ kütlesini azaltmak için uygun bir sporcu beslenmesi planı (sporcu diyeti) uygulaması ve egzersiz programına düzenli devam etmesi gerekir. Karbonhidrat, protein, yağ ve sıvı kaynakları yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Tüketilen karbonhidrat miktarı normalin biraz üzerinde olmalı; protein ve yağ kaynakları ise normal miktarlarda tüketilmelidir. İhtiyaçtan fazla tüketilen proteinin direkt kas artışına etkisi yoktur; ancak fazla tüketimin karaciğer ve böbreklere zararları olabilir. Protein değeri yüksek beslenmek yerine kaliteli protein içeren besinler tercih edilebilir. Özellikle kırmızı et ve yumurta kaliteli protein kaynağı olan besinlerdir. Tüketilmesi gereken protein miktarı da sporcunun özelliklerine göre belirlenmelidir.

Yağ yakımının sağlanması yapılan egzersizin performansına göre değişebilir.  Egzersiz esnasında çabuk yorulmamak, gerekli olan enerjiyi sağlayabilmek ve kan şekerinin hızlı düşmemesi için spor öncesinde karbonhidrattan zengin besinler tüketilebilir. Tüketilen miktar ve yemeğin ne zaman tüketildiği sporcunun fiziksel özelliklerine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişebilir. Ancak yapılan araştırmalar sporcu diyeti ile 3-4 saat önce tüketilen 200-300 gr karbonhidratın performansı artırdığını göstermektedir.   

İletişim Formu

NUMARANIZI BIRAKIN SİZİ ARAYALIM